2012. január 4., szerda

Elfeledett egyszerűség - gyertyabűvölés kicsikkel

   Most, amíg még hosszúak az éjszakák érdemes feleleveníteni ezt a borzasztóan egyszerű, magától értetődő játékot a gyerekekkel. Ma már természetes számunkra, hogy a lámpa, sőt a számítógép folyamatosan bekapcsolva, valami mindig szól, berreg, sípol, zajong. Csendesedjünk el egy kicsit, egy fél órára - garantálom, hogy a kicsik benne lesznek a játékban és azonnal feltalálják magukat, ez született öszön, a tűz szeretete - kapcsoljuk le a lámpákat, helyezzünk egy mécsest vagy gyertyát egy biztonságos tálkában (nem elzárjuk, csak elkerüljük, hogy könnyedén elboruljon) az asztalra és figyeljük mi történik!

   Legyezzük meg egy kicsit a lángot, hogy táncoljanak körülöttünk a fények. Játsszunk a kezeinkkel (a farkas, kacsa, kismadár vagy lepke pl. mindenkinek menni fog), körülöttünk lévő tárgyak árnyékával - rutinosak papírból kivágott figurákat is bevetjetnek - ezekkel akár egy rögtönzött kis színdarab is előadható. Úgye milyen izgalmas? Bizony dédszüleinknek, nagyszüleinknek, szüleinknek, sőt talán még mi magunknak gyermekkorunkban is természetes volt ez a fajta esti mókázás...

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet! Bizony gyerekkorunkban sokszor volt ilyen ( de az kényszerből volt, hisz áramszünet volt), a mi gyerekeink pedig ezt már el sem tudnák képzelni!

    VálaszTörlés